Uwielbiane przez sportowców banany to znakomite źródło węglowodanów (w 100 g znajduje się ich aż 25 g), a także potasu i magnezu, czyli podstawowych elektrolitów. Owoce te są jednocześnie dobrze trawione przez organizm i nie wywołują niepożądanych reakcji żołądkowych. Nic więc dziwnego, że banan stał się symboliczną przekąską podczas treningów, a nawet zawodów sportowych. Dzięki swojej konsystencji oraz zawartości zdrowych cukrów te żółte owoce często pojawiają się na talerzach osób będących na diecie. Doskonale nadają się do różnego rodzaju koktajli, ciast pieczonych, deserów i nie tylko.
Alternatywą dla świeżych owoców są banany liofilizowane. Ta szybka przekąska będzie doskonałym wyborem zamiast batonów energetycznych, które często wzbogacone są o dodatkowe słodziki oraz konserwanty. Liofilizaty zachowują bowiem najważniejsze wartości odżywcze, a przy tym są najzdrowszą formą przetwarzania owoców.
Banan liofilizowany – co to jest?
Jeśli chcesz zapewnić swoim dzieciom wartościową przekąskę w wygodnej formie lub poszukujesz energetycznego prowiantu na trening, postaw na nasz banan liofilizowany. Co to jest liofilizacja i na czym polega ta metoda? Proces ten nazywany jest często „suszeniem mrozem” i sprowadza się do dwóch etapów – zamrożenia owoców, a następnie usunięcie z nich wody, czyli tzw. sublimacji. W ten sposób uzyskane produkty spożywcze zachowują wartości odżywcze, a także takie cechy, jak smak, kolor czy zapach. W przeciwieństwie do mrożenia czy suszenia liofilizacja pozwala długo cieszyć się wyśmienitym smakiem owoców z zachowaniem ich walorów.
W sytuacji, gdy surowego owocu z różnych względów nie można zabrać ze sobą poza dom, liofilizowany banan będzie jego wartościowym zamiennikiem. Wypróbuj inne liofilizaty Elena i stwórz z nich swoją ulubioną mieszankę, którą spakujesz na drugie śniadanie lub posiłek regenerujący na trening. Produkty poddane liofilizacji będą również pysznym dodatkiem do dań dla dzieci i dorosłych. Kaszki, galaretki, jogurty, musli, twarożki, smoothie, kremy można wzbogacić o kawałki bananów, zwiększając w ten sposób wartość energetyczną dań.