Uwielbiamy te owoce w połączeniu ze śmietaną lub na prosto z krzaczka, ale liofilizowana truskawka również ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o smak i wartości odżywcze. Proces liofilizacji pozwala na uzyskanie pysznej przekąski bez utraty witamin i minerałów. Ponadto „suszenie mrozem” jest bezpieczną i niemal bezinwazyjną metodą naturalnego konserwowania żywności. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, truskawka liofilizowana w 100 g owocu zawiera ok. 8 g węglowodanów i 0,2 g tłuszczów. Warto wspomnieć również o wysokim poziomie witaminy C.

Co więcej, te charakterystyczne czerwone owoce z szypułkami wyróżniają się dużą zawartością błonnika oraz pektyn. Należy dodać, że truskawki mają także stosunkowo niski indeks glikemiczny, zwłaszcza w porównaniu z innymi owocami, i wynosi on IG=20.

Liofilizowana truskawka – idealna przekąska i dodatek do deserów

Popularny letni owoc, jakim jest truskawka, doskonale sprawdza się w postaci liofilizowanej. W procesie tym dochodzi do zamrożenia produktu, a następnie usunięcia z niego wody. W efekcie powstaje pyszna przekąska, którą można delektować się zarówno w domu, jak i w szkole czy w pracy. Truskawka liofilizowana zachowuje swój piękny czerwono-różowy kolor oraz intensywny smak, dzięki czemu doskonale nadaje się do przygotowywania deserów – przykładowo po zmieleniu można uzyskać naturalny barwnik do zabarwiania kremów i ciast. Bogaty smak bez chemii docenią nawet dzieci. Rodzice małych niejadków chętnie wybierają owoce suszone mrozem do wzbogacenia codziennej diety swoich pociech. Co więcej, liofilizaty mogą stanowić składnik pysznych śniadań do szkoły oraz zainspirować młodzież do samodzielnego komponowania pysznych dań. Liofilizowane produkty dają wiele możliwości w nowoczesnym gotowaniu oraz sprzyjają eksperymentom kulinarnym!

Przygotowaliśmy ofertę dla detalistów oraz hurtowników. W sklepie Elena dostępna jest truskawka liofilizowana w opakowaniu 15 g oraz większych po 20 g. Wybierz dla siebie najlepszy produkt oraz ciesz się smakiem letnich owoców nawet poza sezonem.