Lubisz owoce? A może wolisz chrupać? Liofilizowane wiśnie to idealne połączenie owocowego smaku i wartości odżywczych z chrupiącą konsystencją suchej przekąski. Powstały one w procesie liofilizacji, która stanowi znacznie lepszą alternatywę na przechowanie żywności, niż np. suszenie czy wekowanie, które może zmieniać walory smakowe oraz kolorystyczne. Wiśnie występują w wielu odmianach i czasem mylone są z czereśniami, jednak owoce te różnią się m.in. składem. Warto zwrócić uwagę, że w 100 g wiśni znajduje się 10 mg wit. C. Ponadto owoc ten zawiera witaminy A, E, K, niacynę, kwas foliowy oraz szereg minerałów, w tym: wapń, magnez, fosfor, potas.

Zdrowe chrupanie z liofilizowanymi wiśniami

Fani lekkiej żywności docenią fakt, że wiśnia liofilizowana to uniwersalna przekąska. Nasz produkt doskonale sprawdzi się jako szybki posiłek podczas uprawiania sportu, w szkole, czy w przerwie w pracy. Wygodna forma powoduje, że możesz delektować się smakiem owoców również poza sezonem. Liofilizacja pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych oraz smakowych. Proces ten przebiega w kilku etapach, w których to kluczową rolę odgrywają: czas oraz temperatura. W pierwszej kolejności owoc jest mrożony. Następnie dochodzi do sublimacji, czyli wstępnego suszenia, a dalej, do desorpcji, czyli suszenia końcowego. W ten sposób otrzymujesz liofilizaty.

Warto podkreślić, że wiśnie liofilizowane to jednocześnie doskonały dodatek do posiłków. Niezależnie od tego, czy jesteś kucharzem-amatorem czy prowadzisz własną działalność gastronomiczną, wiśniowe „chipsy” można wykorzystać do urozmaicenia smaku wielu potraw: kisielów, kompotów, kaszek, musli, herbat, itp. Dodatkowo, dzięki długiemu terminowi przydatności do spożycia, wiśnie liofilizowane są chętnie wykorzystywane w kuchni turystycznej, stanowiąc zdrowy i naturalnie słodki akcent w wielu potrawach.

W ofercie marki Elena prezentujemy wiśnie w formie liofilizowanych chipsów, dostępnych w opakowaniach o różnej gramaturze. Sprawdź nasz owocowy asortyment.