ZDROWE ODŻYWIANIE

Liofilizaty

Liofilizacja – najnowsza i najzdrowsza metoda utrwalania żywności!

Od lat działamy z pasji do zdrowego odżywiania, korzystamy z innowacyjnego sposobu konserwacji produktów spożywczych. Bez zbędnych dodatków i chemicznych substancji, w zdrowy sposób. Proces opiera się na tym, że zamraża się na przykład wybrany owoc, a następnie poddaje go sublimacji. Innymi słowy, obecna w strukturze owocu, warzywa czy innego artykułu woda jest najpierw zamrażana, a następnie przekształca się ją w stan gazowy.

Liofilizaty zachowują pełny skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych.

Szacuje się, że każdy z powstałych produktów jest w 95% pierwotnym surowcem, właśnie dzięki temu, że proces odbywa się w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków czy konserwantów. Ponadto każdy z nich jest przy okazji oczyszczany z bakterii, które mogą być obecne w świeżym surowcu. To czyni je świetną przekąską bądź dodatkiem do posiłków spożywanych każdego dnia.

Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą dostępnych wariantów oraz wartościami odżywczymi, które są w nich zawarte.

Bogata oferta produktów liofilizowanych

Jako producent liofilizatów zaczęliśmy działalność 26 lat temu od mięsa i zup, a dziś poddajemy temu procesowi większość świeżych produktów: owoce, warzywa, grzyby, zioła i przyprawy, a nawet kolagen z ryb.

Jesteśmy jedyną firmą w Europie posiadającą nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich.

Liofilizacja to również metoda pozyskania naturalnego białka – kolagenu z ryb, który przebojem zaczyna zdobywać świat naturalnej żywności oraz medycyny estetycznej.

Zalety żywności liofilizowanej

Świeża żywność, dzięki procesowi liofilizacji, posiada wyjątkowo długą datę ważności, nie tracąc przy tym swoich wartościowych składników i co najważniejsze – jest skutecznie zabezpieczona przed rozwojem różnego rodzaju drobnoustrojów.

Temu innowacyjnemu procesowi naturalnej metodzie konserwacji mogą być poddawane zarówno świeże owoce, warzywa, jak i gotowe dania. Tak powstałe produkty świetnie sprawdzą się zarówno w każdej kuchni, jak i podczas podróży z uwagi na lekkie opakowanie.

Główną zaletą naszych produktów jest bogactwo w zdrowe i pełnowartościowe witaminy i minerały.

Jako producent żywności liofilizowanej dbamy o to, by nasi klienci mogli cieszyć się najwyższej jakości wyrobem, którego podstawowymi zaletami są:

konserwacja bez użycia szkodliwych substancji

naturalny i zdrowy skład

zachowanie smaku, zapachu oraz kształtu

bardzo długi okres przydatności

niewielkie wymiary i waga opakowania

Proces zamrażania i odwadniania pierwotnie został wykorzystany do przygotowywania porcji pełnowartościowych dań dla kosmonautów. Dlatego właśnie wynaleziono metodę, która odpowiednio zabezpiecza żywność, nie wymaga szczególnych warunków jej przechowywania, posiada długi termin przydatności i zapewnia łatwe magazynowanie dzięki niewielkim rozmiarom i wadze. Zalety te dziś wykorzystywane są na co dzień także przez sportowców i podróżników, którzy potrzebują odpowiedniej dawki energii i pełnowartościowego posiłku, jakie zapewnia żywność liofilizowana.

Producent tego rodzaju artykułów, którym jesteśmy zapewnia swoim klientom szeroki wybór owoców, których ofertę i właściwości znajdą Państwo w zestawieniu poniżej.

Ananas

Ananas

Ananas zawiera potas, miedź, mangan, tiaminę, witaminy B2 i B6. Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Również przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

ANANAS w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1515
Wartość energetyczna (kcal) 358
Tłuszcz (g) 1,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) <0,1
Węglowodany (g) 80
Cukry (g) 51
Błonnik (g) 7,8
Białko (g) 2,6
Sól (g) 0,02

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Aronia

Aronia

Aronia zawiera liczne minerały; wapń, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy C i K. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Wapń jest potrzebny do utrzymania prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.

ARONIA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1077
Wartość energetyczna (kcal) 256
Tłuszcz (g) 0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 45
Cukry (g) 40
Błonnik (g) 25
Białko (g) 6,6
Sól (g) <0,01

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Pietruszka (nać)

Pietruszka (nać)

Pietruszka liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której warzywa zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.

Świeża nać pietruszki to skarbnica zdrowia. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i właściwości leczniczych. Natka pietruszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest aromatyczna, dlatego najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak. Pietruszka jest źródłem potasu, tiaminy i niacyny. Zawarty potas w świeżej pietruszce pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, układu mięśni i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu błon śluzowych.

Warzywa suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych warzyw, a właściwie przechowywane mają długi okres przydatności do spożycia, dzięki czemu można ich używać poza sezonem uprawnym i cieszyć się ich aromatem oraz smakiem.

Do wyprodukowania 100g pietruszki liofilizowanej użyliśmy ok. 800g* świeżej naci pietruszki.

PIETRUSZKA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1242 372 4 %
Wartość energetyczna (kcal) 296 88 4 %
Tłuszcz (g) 2,4 0,72 1 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,2 0,06 0,3 %
Węglowodany (g) 29 8,7 3 %
Cukry (g) 0,6 0,18 0,2 %
Błonnik (g) 26 7,8 -
Białko (g) 27 8,1 16 %
Sól (g) 0,59 0,17 3 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Banan

Banan

Banan liofilizowany jest suszony specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane banany zawierają 100% owoców i żadnych dodatków.

Banany świeże zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka. Banany świeże zawierają sporo pektyn, w związku z czym chronią przed wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Mimo wysokiej kaloryczności bananów, mogą być one składnikiem diet odchudzających. Po spożyciu banana przez dłuższy czas nie odczuwa się głodu, a poza tym owoce te są dobrym źródłem wysoce przyswajalnego białka.

Banany suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami świeżych owoców cały rok. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

DO WYPRODUKOWANIA 100 G BANANÓW LIOFILIZOWANYCH UŻYLIŚMY OK. 500 G** ŚWIEŻYCH BANANÓW.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

BANAN

w 100 g

w porcji 30 g % RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1474 442 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 348 104 5 %
Tłuszcz (g) 1,1 0,3 0 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,4 0,1 1 %
Węglowodany (g) 76 23 9 %
Cukry (g) 46 14 15 %
Błonnik (g) 9,7 2,9 -
Białko (g) 4,1 1,2 2 %
Sól (g) <0,01 0,0 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Śliwka

Śliwka

Śliwka zawiera witaminę A i E. Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. A witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

ŚLIWKA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1484
Wartość energetyczna (kcal) 351
Tłuszcz (g) 1,5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,4
Węglowodany (g) 74
Cukry (g) 25
Błonnik (g) 12
Białko (g) 4,4
Sól (g) 0,04

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Czarny bez

Bez czarny

Bez czarny zawiera dużo witaminy B6, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego układu nerwowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi pomaga również w funkcjonowaniu mięśni oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.

CZARNY BEZ w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1303
Wartość energetyczna (kcal) 311
Tłuszcz (g) 2,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 53
Cukry (g) <0,5
Błonnik (g) 33
Białko (g) 3,1
Sól (g) 0

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek liofilizowany jest suszony specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której warzywa zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.

Szczypiorek świeży cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Szczypiorek to bogactwo witaminy K, która wzmacnia kości, witaminy C, która poprawia odporność, witaminy A oraz folianów, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Szczypior zawiera potas, cynk, miedź i mangan. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, wpływa również na utrzymanie zdrowych kości, włosów, paznokci, skóry oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Miedź pomaga w utrzymaniu pigmentacji włosów i skóry. Mangan przyczynia się do utrzymaniu zdrowych kości.

Warzywa suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych warzyw, a właściwie przechowywane mają długi okres przydatności do spożycia, dzięki czemu można ich używać poza sezonem uprawnym i cieszyć się ich aromatem oraz smakiem.

Do wyprodukowania 100 g szczypiorku liofilizowanego użyliśmy ok. 700g* świeżego szczypiorku

*wartości przybliżone

SZCZYPIOREK

w 100 g

w porcji 30 g % RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1343 268 3 %
Wartość energetyczna (kcal) 321 64 3 %
Tłuszcz (g) 7,0 1,4 2 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1,0 0,2 1 %
Węglowodany (g) 19 3,8 1 %
Cukry (g) 19 3,8 4 %
Błonnik (g) 25 5,0 -
Białko (g) 33 6,6 13 %
Sól (g) 0,08 0,0 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Granat

Granat

Granat liofilizowany jest suszony specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.

Liofilizowany owoc granatu zawierają 100% owoców i żadnych dodatków.

Owoc świeżego granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.

Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.

W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Inne właściwości tego owocu to: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menuopauzy przeciwdziałanie problemom z erekcją. Owoce granatu suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 20-30 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g granatu liofilizowanego użyliśmy ok. 650g** świeżych owoców granatu.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

GRANAT

w 100 g

w porcji 30 g % RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1522 456 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 360 108 5 %
Tłuszcz (g) 2,8 0,84 1 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,6 0,18 1 %
Węglowodany (g) 75 22,5 9 %
Cukry (g) 73 21,9 24 %
Błonnik (g) 10 3,0 -
Białko (g) 3,3 0,99 2 %
Sól (g) 0,05 0,01 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Czerwona porzeczka

Porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane czerwone porzeczki zawierają 100% owoców czerwonej porzeczki i żadnych dodatków.

Świeże czerwone porzeczki mają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Z kolei zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, dlatego szczególnie poleca się je osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową.

Czerwone porzeczki, dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. Podobnie jak czarne porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" z naczyń wolne rodniki odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia. Czerwone porzeczki są bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Łagodzą objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Porzeczki czerwone są także uważane za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.

Czerwone porzeczki suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g porzeczki czerwonej liofilizowanej użyliśmy ok. 600g** świeżej czerwonej porzeczki.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

ORZECZKA CZERWONA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1328 398 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 316 95 5 %
Tłuszcz (g) 1,2 0,36 1 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0,1 0 0 %
Węglowodany (g) 56 16,8 6 %
Cukry (g) 43 12,9 14 %
Błonnik (g) 25 7,5 -
Białko (g) 8,2 2,46 5 %
Sól (g) 0,0 0,0 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Truskawka

Truskawka

Truskawka liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.

Liofilizowane truskawki zawierają 100% owoców truskawki i żadnych dodatków.

Truskawki świeże są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii. Truskawki świeże posiadają flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Dzięki temu mają wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu, usprawniają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i niwelują ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej. Z tego względu truskawki hamują powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego.

Truskawki suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 20-30 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g truskawki liofilizowanej użyliśmy ok.1000g** świeżych truskawek.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

TRUSKAWKA
w 100 g

w porcji 30 g
% RWS*

w 1 porcji

Wartość energetyczna (kJ) 1404
281

3 %
Wartość energetyczna (kcal) 334 67 3 %
Tłuszcz (g) 3,1 0,6
1 %

Kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0,1 0
0 %

Węglowodany (g) 59 12 5 %
Cukry (g) 51 10 11 %
Błonnik (g) 21 4,2 -
Białko (g) 7,2 1,4 3 %
Sól (g) 0,03 0,01 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Gruszka

Gruszka

Gruszka liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane owoce zawierają 100% owoców i żadnych dodatków.

Gruszki świeże zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinny być częstym składnikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów. Gruszki bogate są także w: potas, fosfor, wapń, magnez, sód miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszki to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych.

Lecznicze właściwości gruszek znano już od bardzo dawna. Ich spożywanie zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach. Gruszka to bardzo zdrowy owoc i wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Gruszka świeża jako składnik zdrowej diety może również pomóc przy zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej.

Gruszki suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g gruszek liofilizowanych użyliśmy ok. 800g** świeżych gruszek.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

GRUSZKA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna (kJ) 1420 426 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 336 101 5 %
Tłuszcz (g) 0,6 0,2 0 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0,1 0 0 %
Węglowodany (g) 72 22 8 %
Cukry (g) 57 17 19 %
Błonnik (g) 18 5,4 -
Białko (g) 2,3 0,7 1 %
Sól (g) <0,01 0,0 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Mieszanka owocowa

Mieszanka owocowa (truskawka, malina, wiśnia, banan, ananas)

Owoce liofilizowane są suszone specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny u każdego z owoców. Mieszanka 5 składnikowa zawiera liofilizowane truskawki, maliny, wiśnie, banany i ananas - 100% owoców i żadnych dodatków.

Świeże owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika i flawonoidów. Owoce świeże stanowią uzupełnienie codziennej diety i stanowią doskonałą przekąskę „bez liczenia kalorii”.

Owoce suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 20-30 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

*zawiera naturalnie występujące cukry

MIESZANKA OWOCOWA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna (kJ) 1423 427 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 338 101 5 %
Tłuszcz (g) 2,3 0,7 1 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3 0,1 0 %
Węglowodany (g) 66 20 8 %
Cukry (g) 50 15 17 %
Błonnik (g) 19 5,7 -
Białko (g) 5,9 1,8 4 %
Sól (g) 0,03 0,01 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Wiśnia

Wiśnia

Wiśnia zawiera witaminę A i tiaminę. Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek, pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Witamina A również pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i przyczynia się do właściwego metabolizmu żelaza.

WIŚNIA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1525
Wartość energetyczna (kcal) 361
Tłuszcz (g) 3,0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,6
Węglowodany (g) 73
Cukry (g) 3,0
Błonnik (g) 7,4
Białko (g) 6,7
Sól (g) 0,06

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Jabłko

Jabłko

Liofilizowane jabłko zawiera miedź, mangan, witamina E, B6 i C. Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan wpływa na tworzenie tkanek łącznych. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

JABŁKO w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1487
Wartość energetyczna (kcal) 352
Tłuszcz (g) 2,8
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3
Węglowodany (g) 72
Cukry (g) 22
14 14
Białko (g) 2,8
Sól (g) 0,04

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Zielony groszek

Zielony groszek

Liofilizowany zielony groszek zawiera cynk i niacynę. Cynk zwarty w liofilizowanym zielonym groszku pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadniczej, funkcji poznawczych, płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych. Cynk pomaga w prawidłowej syntezie białka, utrzymaniu zdrowych kości, zachowaniu zdrowych włosów i paznokci.

SZCZYPIOR w 100g w 30g (opakowanie) %GDA
Wartość energetyczna 2528kJ/600kcal 758,4kJ/180kcal 9%
Białko 53,6g 16g 0,8%
Węglowodany 136g 40,8g 15,1%
Tłuszcze 3,2g 0,9g 1,2%
Cynk 5,6g 1,68g 16,8%
Niacyna 10,8MG 3,24mg 20,2%

*% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej innych czynników. Od podanych wartościach w tabeli, skład minerałów, witamin może być większy lub mniejszy, zależny o urodzaju świeżych owoców. Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Jeżyna

Jeżyna

Jeżyna zawiera potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a także pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów.

JEŻYNA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1491
Wartość energetyczna (kcal) 356
Tłuszcz (g) 6,0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 53
Cukry (g) <0,5
14 29
Białko (g) 8,0
Sól (g) 0,04

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Żurawina

Żurawina

Żurawina zawiera witaminę E, która pomaga przed stresem oksydacyjnym. Żurawina w swoim składzie posiada witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pomaga wutrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz wpływa na metabolizm białka i glikogenu. Witamina pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

ŻURAWINA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1101
Wartość energetyczna (kcal) 264
Tłuszcz (g) 3,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 39
Cukry (g) 24
Błonnik (g) 34
Białko (g) 2,6
Sól (g) 0,03

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Morela

Morela

Morela liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane morele zawierają 100% owoców moreli i żadnych dodatków.

Morele świeże zawierają błonnik, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (w tym m.in.: cytrynowy, jabłkowy i winowy), witamin - witamina A, witaminy z grupy B (m. in. witamina B3) i witamina C oraz minerałów - fosfor, potas, wapń i żelazo. Karotenoidy oraz zawarty w nich w olbrzymich ilościach potas (aż 300 mg w 100g!) reguluje pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze oraz wspomagając usuwanie "złego" cholesterolu z krwi. Czyści nerki i usprawnia ich działanie. Morele świeże zawierają duże ilości żelaza, więc wskazane są dla osób z anemią, Mają też działanie krwiotwórcze. Bogate w witaminę C, chronią przed przeziębieniem i wzmacniają organizm, zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Dzięki zasadotwórczemu działaniu, morele pomagają leczenie nadkwasoty i zapobiegają problemom związanym z funkcjonowaniem wątroby i woreczka żółciowego.

Morele suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g moreli liofilizowanych użyliśmy ok. 1000g** świeżych moreli.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

MORELA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna (kJ) 1460 438 5 %
Wartość energetyczna (kcal) 346 104 5 %
Tłuszcz (g) 2,8 0,8 1 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0,1 0 0 %
Węglowodany (g) 64 19 7 %
Cukry (g) 64 19 21 %
Błonnik (g) 14 4,2 -
Białko (g) 9,7 2,9 6 %
Sól (g) 0,02 0,01 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Malina

Malina

Malina liofilizowana jest suszona specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane maliny zawierają 100% maliny i żadnych dodatków.

Świeże maliny są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, E i K. Naturalne kwasy organiczne i pektyny oraz minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, są cennymi substancjami odżywczymi, które znajdziemy w malinach. Wyjątkowa kompozycja naturalnych związków sprawia, że świeże maliny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Owoce te skutecznie chronią nas przed różnymi infekcjami, wywoływanymi przez wirusy czy bakterie.

Maliny suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami lata nawet poza sezonem. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska.

Do wyprodukowania 100g malin liofilizowanych użyliśmy ok. 700g** świeżych malin.
*zawiera naturalnie występujące cukry
**wartości przybliżone

MALINA

w 100 g

w porcji 30 g % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna (kJ) 1250 378 4 %
Wartość energetyczna (kcal) 300 90 4 %
Tłuszcz (g) 4,6 1,38 2 %
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0,1 0 0 %
Węglowodany (g) 36 10,8 4 %
Cukry (g) 29 8,7 10 %
Błonnik (g) 43 12,9 -
Białko (g) 7,9 2,37 5 %
Sól (g) 0,02 0,0 0 %

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)